Yumurtlama dönemi, sağlıklı kadınlarda görülen, ergenlik döneminde başlayarak, menopoz dönemine kadar devam eden, yumurtanın içinde bulunduğu folikül adı verilen kesecikten tüplere bırakılması ile oluşan dönemdir.
Yumurtlama döneminde hangi aşamalar gerçekleşir?
Kadın yumurtlama dönemi, yumurtalık rezervinde bulunan ve hormonların etkisiyle olgunlaşan yumurtanın, ortalama olarak 28 günde bir olan adet döngüsünün tam ortasına denk gelen zamanda tüplere bırakılması ile gerçekleşir. Yumurtaların olgunlaşması, ilk gün görülen adet kanamasını takip eden 6. günde başlayarak salınımın gerçekleştiği 14. güne kadar devam eder. Her ay yaklaşık olarak 3 ila 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır. Gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı 24 saat sürer.
Yumurtlama dönemi boyunca çoğunlukla tek bir yumurta tüplere salınsa da bazen 24 saat içinde birden fazla yumurta da salınabilir. Yumurta, döllenmenin gerçekleşmediği durumda yaklaşık 12 ila 24 saat kadar canlı kalabilir. Ancak bu durum gebeliğin yalnızca bu 24 saatte oluşacağı anlamına gelmez. Erkek üreme hücresi sperm, kadın vücudunda 4 ya da 5 gün kadar canlı kalabilir. Yumurtlama döneminden önceki 5. günde girilen cinsel ilişki sonucunda da, fallop tüplerinde bulunan sperm hücresi, salınan yumurtayı dölleyebilir. Yani, yumurtlama dönemi dışında da hamile kalınabilir. Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise 24 saat canlı kalabilen yumurta, vücut içinde çözünür. Yaklaşık olarak 14 gün sonra oluşan adet kanaması sırasında rahim dokusu ile birlikte vücuttan atılır.
Yumurtlama takibi ve takvimi
Yumurtlama zamanını takip etmek ve gebelik için ideal zamanı yakalamak için başvurulan bir diğer yöntem de yumurtlama testidir. Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde, doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.