Anne Adaylarına Yaz Mevsimini Kolay Geçirmenin Püf Noktaları

Hamilelik döneminiz ağırlıkla yaz aylarına denk geliyorsa dikkat etmeniz gereken noktalar var. Gebelikte, kadınların yaz mevsimini daha kolay geçirmelerini sağlayacak öneriler.
Sıcaklara tahammülünüz mü yok? İşte yapmanız ve yapmamanız gerekenler.

Hamileyken vücut sıcaklığı birkaç derece daha artar. Dışarının da sıcağı artınca, sıcağa karşı tahammülsüzlük oluşabilir. Hava sıcaklığı 30-35 derece ve üzeri ise, evde kalmak daha doğrudur. 

Serin, nemli bir bezle boynunuzu ve alnınızı serinletebilirsiniz. Çok fazla terleme gibi bir problem yaşanıyorsa dengeli ve dozunda su tüketmeniz çok değerlidir. Organik meyve suları (portakal suyu vb.), süt, terleme ile atılabilen elektrolitleri geri kazandıran egzersiz içecekleri de faydalıdır. 

Gebelikte bu önerileri göz ardı etmeyin!
. Hamilelerde özellikle 3. trimesterin yaz aylarına denk gelmesi anne adaylarının daha zorlu bir süreç yaşamasına neden olabilir. Yüzmek hamileler için oldukça rahatlatıcı ve faydalı bir spor olsa da yaz dönemlerinde yüzmeye ekstra dikkat edilmelidir. Yüzmeyi sadece serinlemek olarak düşünmemek gerekir. Siyatik sinirlerin ağırlığını alma yönünden de etkilidir. Havuz yerine denizde de yüzülebilir. Fakat dalgaların devirmesine karşı dikkat edilmesi gerekir. Sabahın erken saatlerinde en durgun zamanlarında denize girmek tercih edilmelidir. Gebelikte vücutta magnezyum eksikliği meydana geldiği ve bu eksiklik kramplara neden olduğu için uzun süre, derinde yalnız yüzmek anne adayları için tehlikeli olabilir.

. Nefes alabilen kumaşlarda kıyafetler giyilmesine özen gösterilmeli. Serinleyebilir ve böylece göğüslerde veya karında kaşıntı, pişik olması önlenebilir.

. Her zaman yanınızda mutlaka su taşıyın. Gebelik süreci boyunca özellikle de yaz aylarının konforlu ve sağlıklı geçmesi için su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. 2,5 litrenin altında su tüketimini amniyotik sıvıda azalmaya neden olabilir.

. Günün sıcak zamanlarında değil serin zamanlarında egzersiz yapmaya özen gösterilmesi önemlidir. Egzersize başlamadan önce ve egzersiz yaparken mutlaka doktora danışmak ihmal edilmemeli. Gebelikte kadınlar daha hassas oldukları için öğle sıcaklarından uzak durulması gerekir. Çünkü vücut değişimlerinden dolayı yanıklara daha meyilli olabilirler. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılması önemlidir. 

. Doğru nefes almak da serinlemek için çok önemlidir. Gerekirse nefes egzersizleri eğitimleri almak önerilebilir. Çok hızlı veya çok yavaş nefes almak doğru değildir. Eğer allerji veya astım sebebiyle nefes alma problemleri yaşanıyorsa mümkün olduğunca evden çıkmak önerilmez. 

. Yaz aylarında dışarıdan yemek yemek normal dönemlere göre daha fazla risklidir. Özellikle hamilelik gibi hassas bir dönemde anne adaylarının kendilerini gıda zehirlenmelerine karşı koruması gerekir. Bu nedenle sirkülasyonun yavaş olduğu yerlerde özellikle tavuk, kırmızı et ya da balık gibi kolayca bozulabilen gıdalar tüketilmemelidir. Dışarıdan yemek yerken hijyene dikkat edilmeli, yaz döneminde gıdaların çok daha kolay bozulduğu, soğuk zincirin çok daha kolay kırıldığı unutulmamalıdır.

. Zayıflık, baş dönmesi, halsizlik gibi durumlarda, uzanın ve bol su için. Uyurken bacakların yukarıda tutulması önemlidir. Bir süre sonra kendinizi iyi hissetmezseniz, doktorunuza mutlaka danışın. 

. Yaz döneminde geçirilen hamileliklerin başka bir problemi ise ayak ve bacak şişmeleridir. Hamileliğin ikinci yarısı yaz aylarında geçirilirse, ayakların ve bacakların şişme derecesinde artış görülebilir. Rahat ayakkabılar tercih edin, hatta mümkünse ayak numarasından yarım numara kadar büyük ayakkabılar kullanılması önerilir.

. Öğle sıcağına maruz kalmayacak şekilde haftada 2 - 3 kez yürüyüş yapın.

. Bu dönemde hamilelerin parmaklarındaki yüzükler sıkabilir. Rahatsız ediyorsa yüzükleri çıkartmak daha konforlu olacaktır. 

0 Yorum

    Yorum Yaz