Erkekler tüp bebek tedavisinden önce belli başlı testleri yaptırmak zorundadırlar. Böylelikle konulacak doğru teşhis ile tüp bebek tedavisindeki başarıyı artıracak tedaviler gerçekleştirilebilir.
Sperm Analizi:
Erkek infertilitesinde yapılan en önemli test sperm analizidir. Baba adayından alınan sperm örneğinde spermlerin sayısına, şekline ve hareketine bakılır. Spermin döngüsü olan 90 günlük süre içinde çift başlı, çift kuyruklu spermler gibi şekli bozuk spermler ortaya çıkabilmektedir. Bu durum da doğal yollardan bir gebelik oluşmasını engelleyebilir veya geciktirebilir. Çünkü sperm hücresi yumurtanın içine girerken ideal kafa ve kuyruk yapısını kullanmaktadır. Sperm sayısının, meninin 1 mililitresinde en az 15 milyon olması gerekmektedir. Sperm hareketliliğinin ideal değeri ise en az %32'si ileri yönlü olmasıdır. Çünkü hareketsiz spermlerin döllenme olasılığı yoktur. Ayrıca normal şekle sahip spermlerin morfolojik olarak yüzde 4 ve üzeri olması gerekmektedir.
Hormon Testleri:
Testosteron düzeyini ve diğer erkek hormonlarını incelemek için yapılan kan testleridir.
Genel Muayene:
Bu aşamada jenital organlar muayene edilerek tıbbi geçmiş, geçirilen hastalıklar ve kullanılan ilaçlar tespit edilir.
Ultrason:
Geri boşalma gibi problemlerin varlığının teşhisi için rektum ve testis torbası ultrasonu istenebilir.
Kromozom tahlili:
1 mililitre menideki sperm sayısının 5 milyondan aşağı olan durumlarda bunun kromozomal sebeplere bağlı olup olmadığına bakmak için yapılmaktadır.
Ayrıca gerekli durumlarda HIV, Hbs Ag, Anti-HCV, kan grubu testi, FSH, LH, T-Testosteron, PRL gibi testler de uzman önerisi doğrultusunda gerçekleştirilebilmektedir.