Tubal Faktöre Bağlı İnfertilitede Uygulamalar

Kadınların tüplerinde meydana gelen hastalıklar nedeniyle doğurganlığını engelleyen durumlar tubal faktör olarak adlandırılır. Genel olarak 28 günlük periyotlarda gerçekleşen adet döngüsünün bir aşaması yumurtalıklarda bulunan yumurtanın bu tüplerden rahime ulaşması ile gerçekleşir. Tüplerde tıkanma, deformasyon veya işlev sorunu meydana gelmesi ise tubal faktöre bağlı infertilite olarak tanımlanır. Tubal faktöre bağlı infertiliteye bağlı olarak sunulan ve doğurganlığı ya da bebek sahibi olmayı mümkün kılan iki yöntem vardır. Cerrahi müdahale ya da tüp bebek yöntemleri kişinin genel sağlık durumuna, tüplerde meydana gelen soruna ve sonucun tahminî başarı oranına göre değişebilir.

Cerrahi Müdahale

Tubal faktöre bağlı infertilite uygulamalarında cerrahi yöntem genellikle tüplerini daha önce bağlatan ve tekrar çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda sıkça tercih edilir. Bilateral Tubal Sterilizasyon yöntemi olarak adlandırılan tüp bağlama işlemi sonrasında eğer yeniden çocuk sahibi olunmak istenirse açık ya da kapalı teknik ile tüpler yeniden açılır ve kadının doğurganlığını yeniden kazanması beklenir. Cerrahi yöntem Bilateral Tubal Sterilizasyona bağlı kısırlığın tedavisinde yüksek tedavi oranına sahip olsa da başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelen yüksek hasar görmüş ve tıkanıklığın yeri rahimden uzakta olan hastalarda başarı şansı azdır. Bu kişilere tüp bebek tedavisi önerilir.

Tüp Bebek

Cerrahi yöntemler doğurganlığın geri kazanılmasına yardımcı olmazsa tüp bebek yöntemi denenmelidir. Yumurtaların toplanması, özel yöntemlerle inseminasyon cihazlarında bekletilmesi ve embriyonun transfer edilmesi ile tüp bebek uygulaması yapılmaktadır. Bu yöntem klasik tüp bebek ya da IVF olarak adlandırılır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile spermlerin yumurtaya enjekte edilmesi de tercih edilebilir. Bir diğer tüp bebek yöntemi de aşılamadır. Ancak bu erkeğe bağlı infertilite durumlarında tercih edilen bir yöntemdir ve kadında tüplerden en az birinin açık olması bu işlem için zorunludur. Tüp bebek işlemlerinde başarı oranı tek sefer üzerinden hesaplanır. Her ay yeni bir gebelik planlaması ile bu uygulamalar yapılır. Çiftlerin sabırlı olması süreçte çok önemlidir. Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin genel sağlık durumuna göre destekleyici tedaviler de uygulanabilir.

0 Yorum

    Yorum Yaz