Embriyo transferi, vücut dışında elde edilen embriyoların rahim içine yerleştirilme işlemidir.
Embriyoların rahimin gebelik olasılığı en yüksek bölgesine yerleştirilme işlemi ultrason yardımıyla yapılır. Bu yüzden ultrason öncesi idrar kesesini doldurmak için anne adayının bol su içmesi sağlanır. Çekilen ultrasonun ardından transfer işlemi başlar. Bu noktada ise idrar kesesinin dolu olması rahimin dik açısını normale getirdiği için transfer işlemi daha kolay gerçekleşir.
Embriyo Transferi Süreci Nasıldır?
Embriyoların transfer günü, elde edilen embriyo sayısına göre değişmektedir. Embriyo sayısı 4'ün altındaysa erken dönemde embriyo transferi tercih edilmektedir. Embriyoların doğal ortamına erken verilirse daha iyidir ancak anne adayının yaşı 35'in altında ve embriyo sayısı da fazla ise kültür süresi uzatılabilmektedir.
Öncelikle spekulum adıverilen aletle vajene girilerek rahim ağzının görülmesi sağlanır.Sonrasında medyum isimli sıvı ilevajen, rahim ağzı ve rahim kanalındaki salgılar temizlenir. Ardından gebelik oluşturma şansı en yüksek embriyolar damlacık içine alınarak kateterile rahim ağzı kanalından ultrason eşliğinde rahim içine girilir. Sonrasında ise bu embriyolar rahimin üst yarısındaki uygun bölgeye yerleştirilir. Böylelikle transfer işlem süreci sonlanmış olur.
Transfer Sonrasındaki Süreç Ne Şekilde İlerler?
Rahim içine transferi yapılan embriyolar, 2-3 gün boyunca bölünmeye ve gelişmeye devam ettikten sonra rahim içine yerleşme gerçekleşir. Yumurta toplandıktan 5-6 gün sonra yapılan transferlerdeyse embriyolar aynı gün ya da ertesi gün rahim içine konulur. Bundan sonraki dönem ise umutlu bekleyişin olduğu süreçtir ki, bu süreçte embriyoların 12 gün boyunca rahim içinde de bölünerek gelişimini sürdürmesi ve tutunarak gebeliği oluşturması beklenir.
Transferin ardındanilk günler anne adayının dikkat etmesi, ağır aktivitelerden kaçınarak dinlenmesi çok önemlidir. 12 gün dolduktan sonra ise gebelik testi yapılır.