Negatif Çıktıysa

Yaşamda karşılaştığımız zorluklarla baş edebilmek için hepimiz bir takım yöntemler kullanırız. Bu aşamada eşlerin, yaşadıkları hayal kırıklıklarının ortak olduğunu unutmamaları gerekiyor. Çoğu kez her iki taraf da kendi üzüntüsünden dolayı, eşinin de, (belki daha da çok) desteğe ihtiyacı olduğunu fark edemeyebiliyor.

Hele sorunun kaynağı bir şekilde erkek ya da kadına ait gibi görülüyorsa, tepkileri daha ölçülü yaşamak gerekiyor.

***

İlk olarak duygusal yoğunluğu yaşamak için kendimize izin vermemiz gerekmektedir. Ardından, biraz sakinleştikten daha sonra sıra durum değerlendirmesi aşamasına gelecektir. 

Duygusal yoğunluk aşamasında hayal kırıklığı, çaresizlik, umutsuzluk ve tükenmişlik gibi birtakım ağır duygular hissedilebilir. Bu duygulara "olamayacak", "başaramayacağım" gibi olumsuz düşünce kalıpları eşlik edebilir. Bu esnada iki önemli unsur vardır. Birincisi "duyguları Kabul etmek"tir. Üzülmemiz, hayal kırıklığı yaşamamız hatta kendimize ya da başkasına öfke hissedebilmemiz doğaldır. Duyguları bastırmaya çalışmak doğru değildir. Bu durum yeniden tüp bebek denemek istediğimizde başarı oranımızı düşürebilir. İkinci önemli unsur ise negatif haberini aldıktan sonraki bu üzücü aşamada "her düşündüğümüze inanmamak"tır. Çünkü insan olarak en kötü anlarımızda en kötü kararlar verme eğiliminde olabiliyoruz. Duygusal yoğunluğun üstesinden gelebilmek için;

Duygularımızın farkında olalım ve bastırmaya çalışmayalım,

Güvendiğimiz ve sevdiğimiz kişilerle duygularımızı paylaşalım,

* Sürecin farkında olalım, kaçınmayalım "evet bunu yaşadım" diyerek kabul edelim,

"Anormal düşünmenin normal olduğunu" unutmayalım ve her düşündüğümüze inanmayalım

Günlük rutinlerimize devam edelim,

İlk negatif sonuç alan kişi olmadığınızı bilelim ve doktorumuzla birlikte durum değerlendirmesine hazır olalım.

Böylelikle negatif çıkan sonucumuzun yan etkilerinden korunabilir, önümüze daha kolay bakabilir ve daha umutlu olabiliriz.

Sakin ve doğru kararlar verebilme aşamasına hazır hale geldikten sonra, tedaviyi gerçekleştiren doktorunuzla (gerekirse laboratuvar ekibi ile birlikte) yumurtalık uyarısına alınmış olan cevap ve yumurta - sperm hücrelerinin laboratuvardaki performansları değerlendirilir. Süreçte sıra dışı görülen bir gelişme olmuş mu, olduysa tekrarlayıcı mıdır, vs, irdelenir. Hepsi sakin kafayla objektif olarak gözden geçirilir. Gelecek tedavi denemelerindeki beklentiler hakkında öngörüler yapılmaya çalışılır.

En son olarak da, maddi kaynaklar, tedaviye devam edebilme arzusu ve direnci göz önüne alınarak bir karar verilir.

Öyle ya da böyle hayat devam ediyor... 

(Bu bölümdeki katkıları için Psikolog Enise Öziç'e teşekkür ederiz.)

Bunu biliyor muydunuz?

Eski bir tapınak yazıtı, YARADAN'a hitaben der ki: Bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için CESARET, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için SABIR, ikisi arasındaki farkı bilmek için AKIL ve beni aşkın körlüğünden ve yalanlarından koruyacak DOSTLAR ver...
Önceki Konu Sonraki Konu